ERNEST STREET BALGOWLAH HEIGHTS


-

This project involved extensive alterations and additions to a single storey mid 20th Century masonry house.

The strategy involved rearranging the plan to place the bedrooms on a new upper level allowing for an expansive living area on the ground floor to open towards the garden, pool, and northern orientation of the site.

The design is expressed as a composition of cedar weatherboard and rendered masonry volumes. The form is broken by strategically placed windows allowing natural light to the centre of the interior. Custom designed cedar and metal screens filter direct sunlight and render the interior with a play of light.

The entry to the house is conceived as a natural landscape setting in contrast with the constructed volumes of the house.

ESD principles such as passive solar design, cross- ventilation, solar heating and power generation and rainwater harvesting are utilised in the project.

Credits Brand & Creative by Extension   |  Website by Lettuce