BALGOWLAH HEIGHTS SYDNEY


-

The design of this renovated brick bungalow uses a strategy of interlocking forms and materials. Intimate and enclosed spaces in the original masonry structure contrast with the transparency of the northern additions.

The interlocking composition is explored internally with an overlapping of spaces, voids, level changes, materials and colours that extend into the rear garden and up to a roof deck access through an inspirational study that has views of Sydney, Sydney Harbour and the Northern Beaches.

The dwelling has the ability to operate as free flowing space that promotes cross ventilation in summer to a series of smaller spaces whose exposure to natural sunlight and thermal mass makes them easier to keep warm.

The house also incorporates other principles of Ecologically Sustainable Development (ESD) such as rainwater harvesting, solar energy, natural heating and cooling and recycled building materials.

Credits Brand & Creative by Extension   |  Website by Lettuce